Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Grensoverschrijdend telewerken

In welk land ben ik verzekerd bij grensoverschrijdend telewerken?

Telewerkt u structureel in een ander EU-land dan het land waar uw werkgever is gevestigd? Dan kunt u onder voorwaarden verzekerd zijn in het land waar uw werkgever is gevestigd.

U en uw werkgever moeten dan wel een uitzondering aanvragen in het vestigingsland van de werkgever. Dit is geregeld in de 'Kaderovereenkomst grensoverschrijdend telewerken'.

Structureel grensoverschrijdend telewerken

Als u werkt als grensarbeider en structureel telewerkt in uw woonland, gelden de normale aanwijsregels van de Europese verordening 883/2004. Werkt u substantieel in uw woonland, bijvoorbeeld ten minste 25% van uw arbeidstijd? Dan bent u sociaal verzekerd in uw woonland. 

Wilt u onder de sociale zekerheid vallen van het land waar uw werkgever gevestigd is? Op basis van de Kaderovereenkomst grensoverschrijdend telewerken kunnen u en uw werkgever vragen om een uitzondering op de Europese aanwijsregels. Een uitzondering is alleen mogelijk als u aan alle voorwaarden van de Kaderovereenkomst voldoet.

Voorwaarden

U valt alleen onder de uitzondering, als is voldaan aan de volgende voorwaarden:

  • u bent werknemer 
  • uw werkgever is gevestigd in een EU-land (bij meerdere werkgevers moeten deze in hetzelfde EU-land gevestigd zijn)
  • u woont in een ander EU-land dan uw werkgever(s)
  • u werkt alleen in loondienst voor de in één EU-land gevestigde werkgever of werkgevers 
  • u telewerkt minimaal 25% maar minder dan 50% van uw totale werktijd in uw woonland 
  • uw woonland en het land waarin uw werkgever is gevestigd hebben de Kaderovereenkomst ondertekend. Onder meer België, Duitsland en Nederland hebben de Kaderovereenkomst ondertekend
  • u en uw werkgever vragen de uitzondering aan bij het overheidsorgaan in het land waarin uw werkgever is gevestigd
  • uw werkgever heeft de premies voor de sociale zekerheid betaald in het land waarin uw werkgever is gevestigd

Waar vraag ik een uitzondering aan?

U vraagt de uitzondering aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 

Voldoet u aan alle voorwaarden van de Kaderovereenkomst? De SVB sluit een 'artikel 16-overeenkomst' af met de Rijksdienst voor sociale zekerheid (RSZ). U krijgt bevestiging van die overeenkomst in de vorm van een A1-verklaring. Deze verklaring is maximaal 3 jaar geldig, en geldt alleen zolang uw situatie niet verandert. 

Voldoet u niet aan alle voorwaarden van de Kaderovereenkomst? Dan zijn 2 beslissingen mogelijk:

  • Als de SVB beslist dat u in België verzekerd bent, dan stuurt de SVB de beslissing aan u en het RSZ. U kunt het RSZ daarna verzoeken om het A1 af te geven. Deze verklaring is maximaal 2 jaar geldig, tenzij uw situatie veranderd. 
  • U bent toch sociaal verzekerd Nederland. Dat kan alleen als de SVB een 'reguliere' artikel 16-overeenkomst kan afsluiten met het RSZ. U krijgt een A1-verklaring van de SVB. Deze verklaring is maximaal 3 jaar geldig, tenzij uw situatie verandert.

Het aanvragen van een A1-formulier is kosteloos.