Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Belasting

Welke gevolgen zijn er in Duitsland en Nederland voor mijn belastingen en premie sociale verzekeringen?

U woont in Duitsland. U bent zelfstandig ondernemer, bijvoorbeeld zzp’er. Uw bedrijf is gevestigd in Duitsland en u gaat een opdracht uitvoeren in Nederland. Of u vestigt zich als zelfstandig ondernemer in Nederland en gaat daar als zelfstandige aan de slag. Dat kan gevolgen hebben voor uw belastingen, de btw en uw sociale zekerheid.

Betaal ik in Duitsland of in Nederland belasting over de winst die ik maak?

Is uw bedrijf in Nederland gevestigd of bent u in Nederland als zelfstandig ondernemer ingeschreven, dan betaalt u in Nederland belasting over de winst die u met uw activiteiten in Nederland maakt. Dat is alleen het geval als u in Nederland beschikt over een vaste inrichting van waaruit u werkt.

Hoeveel btw moet ik berekenen en afdragen?

Gaat u in Nederland als zelfstandig ondernemer aan de slag, dan heeft dit ook gevolgen voor de btw die u in rekening moet brengen en afdragen. Welke gevolgen dat heeft is afhankelijk van uw situatie.

Hoe vraag ik in Nederland betaalde btw terug?

Heeft u btw betaald in Nederland over goederen, diensten of een invoer uit een niet-EU-land? Hoe vraagt u die terug?

Waar betaal ik premie voor de sociale verzekeringen?

Als u sociaal verzekerd bent, kunt u kinderbijslag, uitkeringen, pensioenen of vergoeding van zorgkosten krijgen. U betaalt hiervoor premies. U bent premieplichtig in het land waarin u sociaal verzekerd bent. Welk land dat is, hangt af van uw omstandigheden.