Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Belasting betalen

Waar betaal ik belasting?

U woont in Duitsland en werkt in Nederland. U krijgt te maken met 2 landen die belasting kunnen heffen over uw inkomen. Om te voorkomen dat beide landen belasting heffen over uw loon, hebben Nederland en Duitsland onderling afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een belastingverdrag.

Loon Nederlandse overheid

U werkt voor de Nederlandse overheid. U werkt in Duitsland en in Nederland. U betaalt in Nederland belasting over het loon dat u krijgt. De belasting die u moet betalen wordt door uw werkgever ingehouden op uw loon. Dat noemt men loonheffing. Hoeveel belasting wordt ingehouden hangt af van uw persoonlijke situatie.

Let op: krijgt u tijdelijk een sociale zekerheidsuitkering, bijvoorbeeld vanwege de geboorte van uw kind? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw belastingheffing. In welk land u belasting betaalt is afhankelijk van de hoogte van uw uitkering. Afgesproken is dat u over de tijdelijke sociale zekerheidsuitkering in Duitsland belasting betaalt. Tenzij u opgeteld méér dan € 15.000 aan andere pensioenen, lijfrenten of sociale verzekeringsuitkeringen uit Nederland krijgt. Dan betaalt u over uw uitkering in Nederland belasting. Een Nederlands overheidspensioen telt in de berekening van deze € 15.000 grens niet mee. 

Als uw uitkering in Duitsland belast wordt, dan verleent Nederland een vrijstelling. Uw uitkering wordt dan niet in twee landen belast. Via het formulier "Aanvraag vrijstelling van loonheffing" vraagt u dit aan. 

Let op: de eventuele verleende vrijstelling kan gevolgen hebben voor de voorwaarden van de kwalificerende buitenlandse belastingplicht. Voor meer informatie, neem contact op met Team Grensoverschrijdend Werken en Ondernemen (Team GWO) van de Belastingdienst.