Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Kosten

Welke kosten heb ik?

Aan uw verzekering voor medische zorg zijn natuurlijk kosten verbonden. Welke vaste en inkomensafhankelijk zorgpremies moet u betalen?

U bent verplicht verzekerd

U bent verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en verzekeringsplichtig voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Als u in Nederland een zorgverzekering heeft afgesloten, bent u ook verzekerd voor de Zvw. Voor deze verzekeringen moet u in Nederland premies betalen.

Hebben uw gezinsleden geen eigen verzekering via werk of door een pensioen of uitkering? Dan kunnen uw gezinsleden meeverzekerd zijn. Door Europese regels hebben uw meeverzekerde gezinsleden recht op medische zorg in België en Nederland. Dit heet “verdragsrecht”. Voor meeverzekerde gezinsleden van 18 jaar en ouder betaalt u een verdragsbijdrage aan het CAK.

Zijn mijn gezinsleden meeverzekerd?

Welke premies betaal ik in Nederland?

Vaste premie aan zorgverzekeraar

U betaalt voor uzelf een vaste premie aan uw zorgverzekeraar in Nederland. De premie verschilt per zorgverzekeraar en bedraagt in 2024 gemiddeld € 146,00 per maand.

Premie over inkomen

U betaalt in Nederland over uw inkomen de premie Wlz. Daar hoeft u niets voor te doen. Uw werkgever houdt deze premie in op uw loon en betaalt het bedrag aan de Belastingdienst. Deze premie maakt samen met de belasting deel uit van de zogenoemde loonheffing. Bent u zelfstandige? Dan krijgt u van de Belastingdienst aan het begin van ieder jaar een voorlopige aanslag voor de premie Wlz én de premie Zorgverzekeringswet (Zvw).

Welke premies betaal ik in Nederland?

Premie aanvullende verzekering

De premie voor de aanvullende verzekering hangt onder andere af van het door u gekozen pakket, uw leeftijd en gezondheid.

Welke verdragsbijdrage betaal ik voor gezinsleden?

Heeft u gezinsleden van 18 jaar of ouder die met u zijn meeverzekerd? Dan moet u een vaste bijdrage betalen aan CAK. In 2024 gaat het om een bedrag van € 138,48 per maand, per meeverzekerd gezinslid. Het CAK stuurt u hiervoor een factuur.