Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Zorg

Kan ik in België of in Nederland medische zorg krijgen?

Bij ziekte wilt u een huisarts raadplegen. Misschien heeft u medicijnen nodig. Of moet u voor een operatie naar het ziekenhuis. U kunt gebruik maken van zorgaanbieders in Nederland of België. Maar onder welke voorwaarden u de medische zorg krijgt, is afhankelijk van uw verzekering (zie uitleg onder Zorgverzekering). 

  • U bent verzekerd in België en heeft zich aangemeld bij een ziekenfonds of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV). En u heeft zich in Nederland aangemeld bij zorgverzekeraar CZ. U kunt terecht bij zorgaanbieders in Nederland en België. Bij zorg in Nederland vergoedt CZ de kosten. Bij zorg in België vergoedt uw ziekenfonds of de Hulpkas.
  • U bent Wlz-verzekerd in Nederland en heeft een zorgverzekering afgesloten bij een van de erkende zorgverzekeraars. U kunt terecht bij zorgaanbieders in Nederland. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten. Verblijft u in België en heeft u dringend medische zorg nodig? Dan declareert u de kosten in België bij een van de ziekenfondsen of de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV) of in Nederland bij uw zorgverzekeraar.
Wilt u weten hoe het zit met uw recht op zorg? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie