Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Ziek of werkloos

Krijg ik bij ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid een uitkering uit Nederland of Duitsland?

Krijg ik bij ziekte of werkloosheid een uitkering?

U woont in Nederland en verhuist naar Duitsland. Kunt u door ziekte of arbeidsongeschikt uw werk niet meer doen? Of raakt u uw baan kwijt en bent u werkloos? Dan kunt u meestal een uitkering krijgen. Deze zorgt ervoor dat u een basisinkomen blijft houden.

Of u een uitkering kunt krijgen en uit welk land, is afhankelijk van uw situatie.

Als u in Duitsland woont en uitsluitend in Duitsland werkt, bent u in Duitsland verzekerd voor een uitkering of pensioen. Voor deze verzekering hoeft u, na uw verhuizing, niets te regelen. Dit gaat vanzelf als uw werkgever sociale bijdragen inhoudt op uw loon en betaalt aan de Krankenkasse. Als zelfstandige moet u deze bijdragen zelf betalen aan de Deutsche Rentenversicherung en de Bundesagentur für Arbeit.

Als u ziek of werkloos wordt

Als u ook in Nederland gaat werken

Gaat u niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland werken? Dan kan het zijn dat u in Nederland sociaal verzekerd blijft. U kunt dan uitkeringen uit Nederland krijgen.

Wilt u weten uit welk land u uitkeringen krijgt als u in Nederland én in Duitsland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Duitsland
  • ik ga werken
  • in Nederland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u in beide landen werkt.

Als u in Duitsland woont en uitsluitend in Nederland werkt, bent u in Nederland verzekerd voor een uitkering of pensioen. Voor deze verzekering hoeft u, na uw verhuizing, niets te regelen. Dit gaat vanzelf als uw werkgever of socialezekerheidspremies inhoudt op uw loon en betaalt aan de Belastingdienst. Als zelfstandige moet u deze premies zelf aan de Belastingdienst betalen.

Als u ziek of werkloos wordt

Als u ook in Duitsland gaat werken

Gaat u niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland werken? Dan kan het zijn dat u in Duitsland sociaal verzekerd bent. U kunt dan uitkeringen uit Duitsland krijgen.

Wilt u weten uit welk land u uitkeringen krijgt als u in Nederland én in Duitsland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Duitsland
  • ik ga werken
  • in Nederland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u in beide landen werkt.

Als u in Duitsland woont en uitsluitend een uitkering of pensioen uit Nederland krijgt, kunt u in Nederland verzekerd zijn voor een (andere) uitkering of pensioen. Dit is afhankelijk van de aard van uw uitkering of pensioen.

Als u ziek of werkloos wordt

Als u ook een pensioen of uitkering uit Duitsland krijgt

Gaat u ook een pensioen of uitkering uit Duitsland ontvangen? Afhankelijk van de soort uitkering of pensioen die u uit Nederland en Duitsland ontvangt, kunt u in Duitsland verzekerd zijn voor een (andere) uitkering of pensioen. Wilt u weten uit hoe het zit als u een pensioen of uitkering uit Nederland én uit Duitsland krijgt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:

  • ik woon in Duitsland
  • ik ga een uitkering of pensioen krijgen
  • in Nederland

Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat u uit beide landen een uitkering of pensioen krijgt.

Krijg ik een uitkering als ik ziek word?

Ik heb Arbeitslosengeld

U bent werkloos en ontvangt een uitkering van de Bundesagentur für Arbeit. Als u ziek wordt, kunt u Krankengeld krijgen van de Krankenkasse.

Ik heb Krankengeld of Verletztengeld

Bent u na 78 weken nog steeds ziek en beslist de Deutsche Rentenversicherung (DRV) of het Berufsgenossenschaft (BG) dat u arbeidsongeschikt bent? Als u nog niet de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, krijgt u een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid van de DRV of BG.

Ik heb een Erwerbsminderungsrente of Verletztenrente

U bent arbeidsongeschikt en krijgt al een uitkering van de Deutsche Rentenversicherung (DRV) of Berufsgenossenschaft (BG).

Ik heb een Altersrente of Hinterbliebenenrente

Krijgt u een Duits ouderdomspensioen of een Duits nabestaandenpensioen? U kunt uit Duitsland geen uitkering meer krijgen voor ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Krijg ik een uitkering als ik werkloos word?

Ik heb Krankengeld of een Erwerbsminderungsrente of Verletzengeld of een Verletztenrente

Als u herstelt van uw ziekte en geen arbeidsovereenkomst meer heeft, bent u werkloos. U kunt een Duitse werkloosheidsuitkering krijgen zolang u nog niet de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Deze uitkering vraagt u aan bij de Bundesagentur für Arbeit.

Ik heb een Altersrente of Hinterbliebenenrente

U krijgt een Duitse ouderdomspensioen of nabestaandenuitkering. Daarom kunt u geen uitkering krijgen voor werkloosheid uit Duitsland.

Krijg ik een uitkering als ik ziek of werkloos word?

U verricht geen beroepswerkzaamheden en bent daarom niet verzekerd voor een uitkering bij werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Ik ga werken of stage lopen in Duitsland

Vanaf het moment dat u in Duitsland werkt, bent u niet meer sociaal verzekerd in Nederland. U bent dan ook niet meer verzekerd voor een uitkering of pensioen.

Let op: gaat u in Duitsland in het kader van uw opleiding een stage volgen? Dan is deze stage mogelijk gelijkgesteld aan werken. Het bedrijf waar u stageloopt, moet dit beoordelen. 
Minijob
In Duitsland kunt u een Minijob of geringfügige Beschäftiging doen. Een Minijob is anders dan overige banen. Bij een Minijob wordt u in Duitsland niet voor alle sociale verzekeringswetten verzekeringsplichtig. U bent wel verzekeringsplichtig voor de Deutsche Rentenversicherung (DRV). Daardoor bouwt u Duitse ouderdomsrente op. U bent verzekerd voor het risico van arbeidsongeschiktheid en uw nabestaanden kunnen in geval van uw overlijden een nabestaandenrente krijgen. De hoogte van de Deutsche Rente is gebaseerd op de premieafdracht. Daarom bouwt u tijdens een Minijob relatief weinig Deutsche Rente op. 

Ziek

Bij ziekte krijgt u maximaal zes weken uw volledige loon van uw werkgever. Bent u langer dan zes weken ziek? Dan hangt het er vanaf hoe u verzekerd bent.
  • Bent verplicht of vrijwillig verzekerd? Uw werkgever houdt dan de bijdragen voor alle Duitse sociale verzekeringen in op uw brutoloon. U kunt dan een ziektewetuitkering (Krankengeld) van uw Krankenkasse krijgen. U ontvangt 70% van uw gemiddelde brutoloon met een maximum van 90% van uw gemiddelde nettoloon. Het Krankengeld eindigt als u weer kunt werken of als u 78 weken ziek bent geweest.
  • Bent u particulier verzekerd? Uw werkgever houdt geen premie voor Krankenversicherung en Pflegeversicherung in. U krijgt daarom ook geen Krankengeld van de Krankenkasse. U kunt een particuliere verzekering (Krankentagegeldregelung) afsluiten, zodat u inkomen heeft als u langer dan 6 weken ziek bent.

Langer dan 78 weken ziek?

Dan stopt uw Krankengeld. De DRV beslist dan of u een arbeidsongeschiktheidsuitkering (Erwerbsminderungsrente) krijgt. De Duitse uitkering wordt berekend over de jaren dat u in Duitsland heeft gewerkt.

Werkloos

Raakt u uw baan kwijt? De werkloosheidsuitkering (Arbeitslosengeld) vraagt u aan en bij de Bundesagentur für Arbeit.

Krijg ik een uitkering als ik ziek of werkloos word?

U kunt dit soort uitkeringen alleen krijgen al u heeft gewerkt of als u, nadat u bent gestopt met werken, een vrijwillige verzekering heeft afgesloten. Deze verzekering kunt u afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij. In Nederland kunt u voor een aantal situaties ook terecht bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?

We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.

Bepaal uw volledige persoonlijke situatie