Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Aangifte doen in Nederland

Hoe doe ik aangifte in Nederland?

Na afloop van het belastingjaar doet u in Nederland aangifte en ontvangt u een aanslag. U kunt op papier of online aangifte doen.

Online aangifte doen

U kunt alleen online aangifte doen als u DigiD heeft. Heeft u nog geen DigiD? Vraag deze dan direct aan op de website van Digid.

Wilt u online aangifte doen dan logt u met uw DigiD in op Mijn Belastingdienst. Mijn Belastingdienst is uw persoonlijke pagina bij de Belastingdienst, waar u uw belastingzaken online kunt regelen.

Op papier aangifte doen

Is het voor u niet mogelijk om online aangifte te doen? Dan kunt u alleen op papier aangifte doen. U doet dat met een P-formulier. U krijgt dit formulier toegezonden of u vraagt het zelf aan bij de Belastingdienst.

Doet u aangifte voor een overledene? Dan kunt u alleen op papier aangifte doen. U doet dat met een F-formulier. U krijgt dit formulier toegezonden of u vraagt het zelf aan bij de Belastingdienst.

Omrekenen Duits loon

U geeft in uw belastingaangifte uw wereldinkomen aan. Dat betekent dat u uw loon uit Duitsland dus ook aan moet geven. Ook als u daar in Nederland geen belasting over hoeft te betalen. Het bedrag dat u moet invullen kunt u niet 1 op 1 overnemen van uw jaaropgaaf. U moet uw Duits loon eerst omrekenen naar Nederlands fiscaal loon. Maak voor het omrekenen gebruik van de online rekenhulp op de website van de Belastingdienst.

Aftrek voorkoming dubbele belasting

U heeft inkomen waarover u in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Daarom krijgt u een vermindering op de belasting die u in Nederland betaalt. Vraag in uw aangifte aftrek om dubbele belasting te voorkomen. Zo voorkomt u dat u teveel belasting betaalt. Meer informatie leest u in de helpteksten in het aangifteprogramma bij de rubrieken Inkomen box 1 en Aanvullende vragen. 

Vrijstelling premie volksverzekeringen

Vraag in uw aangifte om vrijstelling van premie volksverzekeringen. U bent namelijk niet verzekerd voor de Nederlandse sociale verzekeringen. Voor deze verzekeringen hoeft u geen premie te betalen. Meer informatie leest u in de helpteksten in het aangifteprogramma bij de rubriek aanvullende vragen. Daar kunt u aangeven of u in (een deel van) het jaar niet verplicht verzekerd was voor de Nederlandse volksverzekeringen.