Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Aanvragen

Hoe vraag ik aan?

Arbeidsongeschiktheidsuitkering uit Duitsland

De Duitse uitkering wegens arbeidsongeschiktheid, invaliditeitsuitkering, vraagt u aan bij de Deutsche Rentenversicherung (DRV). U krijgt een oproep voor een medisch onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland. UWV doet dit onderzoek in opdracht van de DRV. De arts van UWV geeft zijn bevindingen door aan de DRV. De DRV bepaalt of u arbeidsongeschikt bent of niet.

Let op: De Nederlandse arbeidsongeschiktheidsuitkering kunt u pas na 104 weken krijgen. De Duitse uitkering krijgt u na 78 weken. Daardoor kan uw inkomen in de periode tussen de 78e en 104e week van uw ziekte dalen. Om deze daling zo klein mogelijk te maken, zijn er verschillende mogelijkheden.

  1. Zolang u nog werkzaamheden kan verrichten naast uw ziek zijn, vraagt u een Nederlandse werkloosheidsuitkering aan.
  2. Kunt u op dit moment niet werken, maar is er een kans dat u herstelt? Krijgt u minder Duitse uitkering dan het Nederlandse bijstandsniveau? Dan kunt u een toeslag aanvragen.
  3. Bent u volledig arbeidsongeschikt? Dan kunt u een vervroegde aanvraag doen in overleg met de arts van UWV op het moment dat u medisch onderzocht wordt. UWV kan u over de Regeling inkomensvoorziening volledig en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) informeren.

Arbeidsongevallen- of beroepsziekte-uitkering uit Duitsland

Is uw ziekte veroorzaakt door een arbeidsongeval of beroepsziekte? Dan vraagt u Verletzengeld aan bij een Berufsgenossenschaft.

Uitkering uit 1 of meer andere landen

Heeft u in het verleden als werknemer in Nederland, en/of een ander EU-land, en/of een EER-land, en/of Zwitserland gewerkt? En was u verzekerd in dat werkland? Dan stuurt de DRV namens u een aanvraag naar UWV en/of de bevoegde uitkeringsinstantie in dat andere land.