Voorwaarden
Onder welke voorwaarden krijgen mijn nabestaanden een Hinterbliebenenrente?
Hinterbliebenenrente huwelijkspartner
De Hinterbliebenenrente is alleen voor de partner met wie u bent getrouwd. Niet voor de partner met wie u samenwoont. Als u een geregistreerd partnerschap heeft met iemand van hetzelfde geslacht, kan uw partner ook een Hinterbliebenenrente krijgen.
- De huwelijkspartner waarmee u ten minste een jaar bent gehuwd op het moment van overlijden, kan een hoge Hinterbliebenenrente krijgen. Deze voorwaarde geldt bijvoorbeeld niet als u plotseling komt te overlijden.
- Uw huwelijkspartner moet op de overlijdensdatum een minimumleeftijd hebben. Overlijdt u bijvoorbeeld in 2021, dan moet uw huwelijkspartner 45 jaar en 10 maanden of ouder zijn. De leeftijdsgrens neemt in de periode tot 2029 toe. Overlijdt u in 2029 of nog later? Dan moet uw echtgenoot ouder dan 47 jaar zijn .
Als niet aan de leeftijdsvoorwaarde is voldaan en er geen kinderen zijn onder de 18 jaar en uw huwelijkspartner is niet arbeidsongeschikt, dan krijgt uw huwelijkspartner een lage Hinterbliebenenrente.
Hinterbliebenenrente kind
Een kind jonger dan 18 jaar van wie één of beide ouders zijn overleden kan een (Halb-)Waisenrente krijgen. De uitkering kan soms wel doorlopen tot het kind 27 jaar is.
Onder welke voorwaarden krijgen mijn nabestaanden een nabestaanden- of wezenuitkering?
Heeft u zelf ooit in Nederland gewerkt? Dan kan uw partner ook nog een deel nabestaandenuitkering krijgen uit Nederland, als u zou overlijden. Uw partner krijgt nabestaandenuitkering als u op het moment van uw overlijden met uw partner getrouwd was of samenwoonde, en uw partner:
- nog niet de AOW-leeftijd heeft bereikt, en
- zwanger is of kinderen verzorgt die jonger zijn dan 18 jaar, of
- ten minste 45% arbeidsongeschikt is.
Als uw kind een wees wordt door uw overlijden, kan uw kind wezenuitkering krijgen tot 16 jaar (bij invaliditeit tot 18 jaar, en als een kind studeert tot 21 jaar).