Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden voor een uitkering?

Om uw loon doorbetaald te krijgen bij ziekte moet u:

  • op de eerste ziektedag uw ziekte doorgeven aan uw werkgever, en 
  • als u in Nederland ziek bent geworden, binnen 2 dagen uw ziekte doorgeven aan het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in Nederland (088-8982001), en
  • meewerken aan het medisch onderzoek. 

Bij de loonbetaling maakt het niet uit of u een volledige of parttimebaan heeft. Zelfs als u een Mini-Job heeft, krijgt u bij ziekte een loondoorbetaling. Om de loondoorbetaling te krijgen, moet u 4 weken in dienst zijn bij deze werkgever. Bent u korter in dienst? Dan krijgt u ziekengelduitkering (Krankengeld) van de Krankenkasse.

Wanneer krijg ik Krankengeld?

Bent u langer dan 6 weken ziek? Dan stopt uw werkgever met het betalen van uw loon. Dan krijgt u een Krankengeld van uw Krankenkasse.

Een ziekengelduitkering krijgt u als u verplicht of vrijwillig verzekerd bent bij de Krankenkasse. Bent u particulier verzekerd? Dan gelden de voorwaarden van deze particuliere verzekering. U krijgt dan alleen een uitkering van de Krankenkasse als u een extra verzekering heeft afgesloten, bijvoorbeeld een Krankentagegeldversicherung. U bent niet meer verplicht verzekerd als uw inkomen hoger is dan € 5.775,00 per maand.