Zorgverzekering
Hoe verzeker ik mij tegen ziektekosten?
Een opname in het ziekenhuis of de aanschaf van medicijnen kost natuurlijk geld. Heeft u een ziektekostenverzekering afgesloten? Dan betaalt uw Krankenkasse of zorgverzekeraar de rekening. In welk land u een verzekering moet afsluiten, is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden na uw verhuizing.
Als u werkt
In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt af van waar u werkt en de aard van uw beroepsactiviteit.
- Werkt u uitsluitend in Nederland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.
- Werkt u uitsluitend in Duitsland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
- Werkt u gelijktijdig of afwisselend in Nederland én in Duitsland? Waar u een verzekering moet afsluiten hangt af van de aard van uw beroepsactiviteiten en/of van hoeveel u in Duitsland werkt.
- Werkt u bijvoorbeeld in beide landen als werknemer en voor ten minste 25% van uw arbeidstijd in Duitsland? U moet zich in Duitsland verzekeren. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
- Werkt u bijvoorbeeld als ambtenaar in Nederland en als werknemer in Duitsland? Dan bent u in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet in Nederland een zorgverzekering afsluiten bij een van de erkende zorgverzekeraars.
Als u niet werkt en een pensioen of uitkering krijgt
In welk land u een verzekering moet afsluiten, hangt in eerste instantie af van welk land uw pensioen of uitkering betaalt.
- U krijgt uitsluitend een pensioen of uitkering uit Nederland. Krijgt u bijvoorbeeld een AOW of een WIA-uikering, dan heeft u via Europese regels recht op medische zorg voor rekening van Nederland (verdragsrecht). U moet zich in Nederland laten registreren bij het CAK.
- U krijgt uitsluitend een pensioen of uitkering uit Duitsland. U moet een verzekering in Duitsland afsluiten. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
- U krijgt een pensioen of uitkering uit Nederland én uit Duitsland. Bijvoorbeeld een AOW van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en een pensioen van de Deutsche Rentenversicherung (DRV). U moet een verzekering in Duitsland afsluiten. U meldt zich aan bij een van de Krankenkassen of particuliere ziektekostenverzekeringen (private Krankenversicherung).
Wilt u weten in welk land u zich moet verzekeren? Dan hebben we meer informatie nodig. Bepaal uw volledige persoonlijke situatie voor een definitief antwoord.
Waar moet ik mij verzekeren tegen ziektekosten?
Na uw verhuizing gaat u in Duitsland werken. Meestal bent u dan in Duitsland zorgverzekerd. Dat is bijvoorbeeld het geval als u in Duitsland werkt bij een in Duitsland gevestigde werkgever. Of als u uitsluitend in Duitsland als zelfstandig ondernemer werkt. U moet in Duitsland een zorgverzekering afsluiten. Uw Nederlandse zorgverzekering stopt.
Als u zich in Duitsland moet verzekeren tegen ziektekosten
Als u ook in Nederland gaat werken?
Gaat u niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland werken? Dan kan het zijn dat u in Nederland zorgverzekerd blijft en zorgtoeslag kunt blijven ontvangen. Wilt u weten hoe het voor u zit als u in Duitsland én in Nederland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:
- Ik woon in Duitsland
- Ik ga werken
- In Nederland
Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat u ook in beide landen werkt.
Waar moet ik mij verzekeren tegen ziektekosten?
Na uw verhuizing naar Duitsland blijft u in Nederland werken. Meestal blijft u dan in Nederland zorgverzekerd. U houdt uw Nederlandse zorgverzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval als u in Nederland werkt bij een in Nederland gevestigde werkgever. Of als u uitsluitend in Nederland als zelfstandig ondernemer werkt.
Als u in Nederland verzekerd blijft tegen ziektekosten
Als u ook in Duitsland gaat werken
Gaat u niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland werken? Dan kan het zijn dat u in Duitsland zorgverzekerd wordt. In die situaties moet u de Nederlandse zorgverzekering beëindigen, de zorgtoeslag die u eventueel ontvangt stopzetten en in Duitsland een zorgverzekering afsluiten.
Wilt u weten waar u zorgverzekerd bent als u in Nederland en in Duitsland werkt? Pas dan uw situatie aan en kies voor:
- Ik woon in Duitsland
- Ik ga werken
- In Nederland
Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan bijvoorbeeld aangeven dat u in beide landen werkt.
Waar moet ik mij verzekeren tegen ziektekosten?
Krijgt u een vervroegd ouderdomspensioen, arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, nabestaanden- of wezenuitkering volgens de Anw of ouderdomspensioen AOW? Dan bent u niet meer in Nederland sociaal verzekerd. Door Europese regels heeft u wel recht op medische zorg. De kosten zijn voor rekening van Nederland. Dit heet 'verdragsrecht'. Krijgt u een ziekte-uitkering ZW? Dan blijft u in Nederland sociaal verzekerd. U houdt uw Nederlandse zorgverzekering.
Als u in Nederland verdragsrecht krijgt of zorgverzekerd blijft
Als u ook een pensioen of uitkering uit Duitsland krijgt
Krijgt u ook een uitkering of pensioen uit Duitsland? Afhankelijk van het soort pensioen of uitkering, kan het zijn dat u in Duitsland zorgverzekerd bent. Dat is bijvoorbeeld het geval als u een ziekte-of werkloosheidsuitkering uit Duitsland ontvangt. In die situaties moet u de Nederlandse zorgverzekering beëindigen, de zorgtoeslag die u eventueel ontvangt stopzetten en in Duitsland een zorgverzekering afsluiten.
Wilt u weten waar u zich moet verzekeren als u uit Nederland én Duitsland een uitkering of pensioen krijgt, pas dan uw situatie aan en kies voor:
- ik woon in Duitsland
- ik ga uitkering of pensioen krijgen
- uit Nederland
Daarna kunt u uw hele situatie zoals die ontstaat ná uw verhuizing invullen. U kunt dan aangeven dat u uit beide landen een pensioen of uitkering krijgt.
Had u voor uw verhuizing naar Duitsland een Nederlandse zorgverzekering? Dan kan deze na verhuizing niet doorlopen.
Wat moet ik regelen?
Geef uw emigratie door aan uw zorgverzekeraar. Zodra u in uw oude woonplaats bent uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP), beëindigt uw zorgverzekeraar uw zorgverzekering.
Meld u aan bij een Krankenkasse. U bent dan verzekerd voor bezoek aan de huisarts, ziekenhuis en medicijnen. U krijgt een registratiebewijs (elektronische Gesundheitskarte). Dat is een pasje waarmee u aantoont dat u in Duitsland een vergoeding voor medische zorg kunt krijgen. U bent in Duitsland ook verzekerd voor de Pflegeversicherung. De Pflegeversicherung dekt bijzondere ziektekosten, zoals kosten voor langdurige opname in een verpleeghuis in Duitsland.
Bij welke Krankenkasse kan ik mij inschrijven?
Misschien kunt u opgenomen worden in de Krankenversicherung der Rentner (KvdR). Meer informatie hierover vindt u op de website van de Deutsche Rentenversicherung of van de Krankenkasse.
- Informatie over KvdR van de DRV U gaat naar een externe site. Deze opent in een nieuw venster.
- Overzicht van Krankenkassen U gaat naar een externe site. Deze opent in een nieuw venster.
Als u niet opgenomen wordt in de KvdR kunt zich bij een Krankenkasse aanmelden.
In welk land kan ik zorg krijgen?
U krijgt in Duitsland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, EER-land of Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten. Hiervoor vraag u een Europaïsche Krankenversicherungskarte (EKVK) aan bij uw Krankenkasse. Een EKVK geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen. U kunt de kaart aanvragen bij uw Krankenkasse.
U verhuist naar Duitsland en gaat daar studeren. U verblijft in Duitsland in een (studenten)woning. Mogelijk blijft u in Nederland verzekerd voor de volksverzekeringen. Dan bent u in Nederland ook verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz) en moet u een zorgverzekering aanhouden.
Ben ik verzekerd voor de volksverzekeringen?
De algemene regel is dat iedereen die in Nederland woont, verzekerd is voor deze volksverzekeringen. Nederland heeft 4 volksverzekeringen: de kinderbijslag, het ouderdomspensioen AOW, de nabestaanden- en wezenuitkering volgens de Anw en de ziektekostenverzekering Wlz.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de uitvoeringsorganisatie voor de Nederlandse volksverzekeringen. Voor de beoordeling van de verzekeringsplicht, moet de SVB onderzoeken of iemand al dan niet in Nederland woont. De SVB gaat ervan uit dat een persoon in Nederland woont als tussen hem en Nederland een 'duurzame band van persoonlijke aard' bestaat. Of sprake is van een zo’n band, beoordeelt de SVB op basis van 'alle in aanmerking komende feiten en omstandigheden van het geval'. De SVB komt dan tot een eindoordeel door 'objectieve en subjectieve factoren' tegen elkaar af te wegen. Het gaat om factoren als: woon- en werkomgeving, gezin, financiën, en inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). De SVB beslist nooit op basis van één factor. Het onderlinge verband van factoren is doorslaggevend.
U kunt bij de SVB een Wlz-onderzoek aanvragen. Bent u volgens de SVB Wlz-verzekerd? Dan bent u ook verzekerd voor de andere volksverzekeringen.
In welk land moet ik een zorgverzekering afsluiten?
U blijft in Nederland verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U moet daarom in Nederland een zorgverzekering hebben. Heeft u voor uw verhuizing naar Duitsland al een zorgverzekering? Geef aan uw zorgverzekeraar door dat u naar Duitsland verhuist en volgens de SVB in Nederland Wlz-verzekerd blijft. Uw zorgverzekering loopt door.
Vraag de European Health Insurance Card (EHIC) aan. Een EHIC geeft u bij tijdelijk verblijf buiten Nederland (in een ander EU-land) recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft geen dekking als u naar een ander EU-land reist om u daar te laten behandelen. U kunt de kaart aanvragen bij uw zorgverzekeraar of via de website Ehic.nl.
- Naar overzicht zorgverzekeraars U gaat naar een externe site. Deze opent in een nieuw venster.
- Naar informatie over EHIC U gaat naar een externe site. Deze opent in een nieuw venster.
Hoe krijg ik zorgkosten vergoed?
U krijgt in Nederland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, EER-land of Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.
Heeft u tijdens uw verblijf in Duitsland medische zorg nodig? En gaat het niet om een ziekenhuisopname? Dan krijgt u de rekening van de zorgverlener. U heeft twee opties:
- U betaalt en stuurt de rekening samen met een kopie van uw EHIC naar een Krankenkasse van uw keuze. De Krankenkasse vergoedt u volgens de Duitse tarieven. U krijgt de vergoeding contant of op uw Nederlandse rekening. De Krankenkasse declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar.
- U betaalt en stuurt de rekening naar uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar vergoedt de factuur meestal volgens de voorwaarden van uw zorgpolis.
Wordt u tijdens verblijf in Duitsland opgenomen in een ziekenhuis? Dan hoeft u niet alle kosten voor te schieten. De zorgverlener stuurt de rekening naar een Krankenkasse met een kopie van uw EHIC. De Krankenkasse betaalt de zorgverlener en declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar.
Ik ga werken of stagelopen in Duitsland
U gaat in Duitsland in loondienst werken. Of u gaat in Duitsland in het kader van uw opleiding een stage volgen. En deze stage is gelijkgesteld aan werken in loondienst (het bedrijf waar u stageloopt, moet dit beoordelen).
Let op: Ook als u een Minijob of geringfügige Beschäftigung gaat doen, werkt u in Duitsland en geldt de volgende informatie voor u.
Waar moet u op letten?
Geef aan uw zorgverzekeraar door dat u in Duitsland werkt of stage loopt. Uw zorgverzekeraar beëindigt uw zorgverzekering. Laat u in Duitsland inschrijven bij een Krankenkasse. Welke ziektekostenverzekering u bij de Krankenkasse afsluit hangt af van uw inkomen.
- Is uw inkomen lager dan € 5.775,00? U moet zich voor een verzekering verplicht aanmelden bij een Krankenkasse. U kunt gebruik maken van medische zorg in Nederland en Duitsland.
- Is uw inkomen hoger dan € 5.775,00 of bent u niet verplicht verzekerd? U kunt kiezen welke verzekering u afsluit in Duitsland. U kunt kiezen tussen een vrijwillige verzekering (freiwillige Versicherung) of een particuliere verzekering (private Versicherung).
In welk land moet ik een zorgverzekering afsluiten?
U bent in Nederland niet verplicht verzekerd voor de Wet langdurige zorg (Wlz). U kunt daarom in Nederland geen zorgverzekering hebben. Heeft u voor uw verhuizing naar Duitsland een zorgverzekering? Geef aan uw zorgverzekeraar door dat u naar Duitsland verhuist en volgens SVB niet meer Wlz-verzekerd bent. Uw zorgverzekering stopt.
Meld u in Duitsland aan bij een Krankenkasse. Nadat de Krankenkasse u heeft ingeschreven als verzekerde, kunt u in Duitsland vergoeding voor medische zorg krijgen.
Waar sluit ik een ziektekostenverzekering af?
U meldt zich aan bij een Krankenkasse. Daarna krijgt u een registratiebewijs (elektronische Gesundheitskarte). Dat is een pasje waarmee u aantoont dat u in Duitsland een vergoeding voor medische zorg kunt krijgen.Hoe krijg ik zorgkosten vergoed?
Als u verplicht of vrijwillig verzekerd bent krijgt u in Duitsland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, EER-land en Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.
U betaalt eerst zelf de zorgkosten aan de zorgverlener en declareert deze later bij uw Krankenkasse. Bij een ziekenhuisopname hoeft u niet eerst zelf te betalen. Het ziekenhuis stuurt de rekening rechtstreeks naar uw Krankenkasse.
U bent in Duitsland ook verzekerd voor de Pflegeversicherung. De Pflegeversicherung dekt bijzondere ziektekosten, zoals kosten voor langdurige opname in een verpleeghuis in Duitsland.
Bent u particulier verzekerd? Informeer dan bij de Krankenkasse wat vergoed wordt en hoe.
Aanvullende verzekering
Wilt u een hogere vergoeding van zorgkosten? Dan kunt u bij uw Krankenkasse een Zusatzversicherung afsluiten.
Heeft u bij tijdelijk verblijf buiten Duitsland (in een EU-land) medische zorg nodig? Dan kunt u de noodzakelijke medische zorg vergoed krijgen als u de Europäische Krankenversicherungskarte (EKVK) heeft. U kunt de EKVK aanvragen bij uw Krankenkasse. De EKVK geeft u geen dekking als u naar een ander EU-land reist om medische zorg te krijgen.
Ik ga werken of stagelopen in Duitsland
U gaat in Duitsland in loondienst werken. Of u gaat in Duitsland in het kader van uw opleiding een stage volgen. En deze stage is gelijkgesteld aan werken in loondienst (het bedrijf waar u stageloopt, moet dit beoordelen).
Laat u in Duitsland inschrijven bij een Krankenkasse. Welke ziektekostenverzekering u bij de Krankenkasse afsluit, hangt af van uw inkomen.
- Is uw inkomen lager dan € 5.775,00? U moet zich voor een verzekering verplicht aanmelden bij een Krankenkasse. U kunt gebruik maken van medische zorg in Nederland en Duitsland.
- Is uw inkomen hoger dan € 5.775,00 of bent u niet verplicht verzekerd? U kunt kiezen welke verzekering u afsluit in Duitsland. U kunt kiezen tussen een vrijwillige verzekering (freiwillige Versicherung) of een particuliere verzekering (private Versicherung).
Let op: Is uw inkomen lager dan € 538,00 per maand? U bent niet verplicht verzekerd. U kunt de vrijwillige Krankenversicherung afsluiten bij een Krankenkasse.
Had u voor uw verhuizing naar Duitsland al een Nederlandse zorgverzekering? Dan kan deze na verhuizing niet doorlopen.
Wat moet ik regelen?
Geef uw emigratie door aan uw zorgverzekeraar. Zodra u in uw oude woonplaats bent uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen (BRP), beëindigt uw zorgverzekeraar uw zorgverzekering.
Bent u getrouwd of geregistreerd partner? Laat de ziektekostenverzekeraar van uw partner beoordelen of u zich kunt laten meeverzekeren.
Bent u alleenstaand, is uw partnerschap niet geregistreerd of kunt u zich niet laten meeverzekeren? Sluit dan bij een Krankenkasse een vrijwillige of particuliere ziektekostenverzekering af. U heeft vrije keuze tussen alle Duitse Krankenkassen.
U krijgt van uw Krankenkasse een registratiebewijs (elektronische Gesundheitskarte). Dat is een pasje waarmee u aantoont dat u in Duitsland een vergoeding voor medische zorg kunt krijgen. U bent in Duitsland ook verzekerd voor de Pflegeversicherung. De Pflegeversicherung dekt bijzondere ziektekosten, zoals kosten voor langdurige opname in een verpleeghuis in Duitsland.
Afhankelijk van de Krankenkasse moet u ook een eigen bijdrage (Zusatzbeiträge) betalen. De hoogte daarvan verschilt per Krankenkasse en is afhankelijk uw leeftijd van de gekozen risicodekking.
Hoe verloopt de vergoeding van zorgkosten?
U krijgt in Duitsland de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook bij tijdelijk verblijf in een ander EU-land, EER-land of Zwitserland, bijvoorbeeld tijdens vakantie, krijgt u vergoeding van ziektekosten.
Let op: wilt u een hogere vergoeding van zorgkosten? Dan kunt u bij uw Krankenkasse een Zusatzversicherung afsluiten. De premie verschilt per Krankenkasse. Hoeveel premie u betaalt, hangt af van uw leeftijd, uw geslacht en het verzekeringspakket dat u heeft. Een Zusatzversicherung biedt alleen dekking tegen de kosten van Duitse zorg.
Heeft u een vrijwillige verzekering en heeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland medische zorg nodig? Dan kunt u de noodzakelijke medische zorg vergoed krijgen als u een EKVK heeft. U kunt de EKVK aanvragen bij uw Krankenkasse.
Let op: De EKVK geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.
Kiest u voor een particuliere verzekering? Let dan goed op of uw polis ook dekking biedt buiten Duitsland of een ander EU-land.
Waar krijg ik meer informatie?
Uw Krankenkasse kan u uitleg geven over uw recht op zorg in Duitsland.
Wilt u direct meer gedetailleerde informatie?
We hebben dan meer informatie nodig over uw situatie.
Bepaal uw volledige persoonlijke situatie