Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Gezin

Kan ik mijn gezin meeverzekeren?

Misschien heeft u een partner of kind. Uw gezinslid heeft via werk of inkomen misschien een eigen verzekering voor de kosten van medische zorg. Als dat niet zo is, krijgt uw gezinslid soms een verzekering via u. Dat noemt men ook wel meeverzekering.

Wanneer zijn mijn gezinsleden meeverzekerd

Als uw zorgverzekeraar een S1-formulier aan uw verzekeringsinstelling (VI) heeft gestuurd, beslist uw VI of uw gezinsleden wel of niet met u zijn meeverzekerd. Dat doet uw VI op basis van de regels die in België voor meeverzekering gelden. 

Als uw VI uw gezinslid aansluit als “persoon ten laste”, is uw gezinslid met u meeverzekerd. Om persoon ten laste te zijn, moet uw gezinslid een band met u hebben (echtgenoot, kind) en geen eigen recht op medische zorg hebben via werk, uitkering of pensioen. Uw kind is alleen persoon ten laste zolang het jonger dan 25 jaar is.

Let op. Een gezinslid met een beperkt inkomen heeft soms geen eigen recht op zorg en is dan toch persoon ten laste. Bijvoorbeeld een kind jonger dan 25 jaar met een studentenjob. Wilt u meer weten? Informeer bij uw VI.

Mijn gezinslid is meeverzekerd

Uw VI meldt het meeverzekerde gezinslid aan het CAK. Het CAK registreert uw meeverzekerde gezinslid. Van die registratie krijgt u altijd bericht. Voor ieder meeverzekerd gezinslid van 18 jaar of ouder betaalt u in 2024 een bijdrage van € 111,88 per maand. Het CAK stuurt u daarvoor een factuur.

Uw meeverzekerde gezinsleden krijgen zowel in België als in Nederland de kosten vergoed voor een bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Gaat uw gezinslid naar Nederland voor zorg? Vraag dan vooraf de European Health Insurance Card (EHIC) aan bij het CAK. Dit om te voorkomen dat u de kosten (eerst) zelf moet betalen.

Hoe uw gezinslid de zorg vergoed krijgt, hangt af van keuzes:

  • Uw gezinslid kiest voor zorg in België. Uw gezinslid betaalt de zorgkosten eerst zelf aan de zorgverlener (behalve bij ziekenhuiszorg). De VI  betaalt de kosten deels aan uw gezinslid terug en declareert de vergoedde kosten in Nederland. De vergoedde kosten komen (uiteindelijk) voor rekening van het CAK. Let op: uw gezinslid kan de kosten niet rechtstreeks declareren in Nederland.
  • Uw gezinslid kiest voor zorg in Nederland. Op vertoon van de EHIC stuurt de Nederlandse zorgverlener de rekening naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis, Groep Buitenlands Recht. Uw gezinslid hoeft geen eigen risico te betalen. Let op: u kunt de kosten van uw gezinslid dus niet declareren bij uw eigen zorgverzekeraar.

Mijn gezinslid kan niet meeverzekerd zijn

Uw gezinslid moet zelf voor een ziektekostenverzekering in België zorgen. Informeer bij uw VI naar de mogelijkheden.