Grensinfopunt. Wonen, werken en studeren in Nederland, België of Duitsland.

Vergoedingen

Hoe worden mijn zorgkosten vergoed?

Zowel in België als in Nederland krijgt u de kosten vergoed voor uw bezoek aan huisarts, ziekenhuis en voor medicijnen. Ook in andere EU-landen, EER-landen of Zwitserland krijgt u deze ziektekosten vergoed. Dit geldt ook voor uw meeverzekerde gezinsleden.

Als ik ziektekosten maak in België

U kunt de kosten van medische zorg gekregen in België op 2 manieren declareren:

  • bij uw ziekenfonds in België
  • bij uw zorgverzekeraar in Nederland

Bij uw ziekenfonds in België declareren

U betaalt eerst zelf de zorgkosten aan de zorgverlener en declareert deze later bij uw ziekenfonds. Bij een ziekenhuisopname stuurt het ziekenhuis de rekening rechtstreeks naar uw ziekenfonds. U hoeft dan niet eerst zelf te betalen.

U betaalt zelf een deel van de kosten. Dit deel heet ‘remgeld’. Hoeveel u zelf betaalt, hangt af van het soort zorg, maar het is nooit meer dan de helft van de kosten. Daarnaast betaalt u nooit meer dan een maximumbedrag per jaar. Dit heet het systeem van de maximumfactuur.

Let op: Als u zorg in België heeft gekregen én de zorgkosten in België declareert bij uw ziekenfonds, hoeft u niet het Nederlandse verplichte of vrijwillige eigen risico te betalen.

Bij uw zorgverzekeraar in Nederland declareren

Uw zorgpolis biedt ook dekking tegen kosten van medische zorg buiten Nederland. U mag de rekening dus ook aan uw zorgverzekeraar sturen. Bespreek dit vooraf met uw zorgverzekeraar. Dan krijgt u uitleg over de voorwaarden voor vergoeding. 

De eerste € 385,00 die u in een jaar aan ziektekosten maakt, moet u zelf betalen (dit geldt niet voor bezoek aan de huisarts, verloskundige of kraamzorg).

Als ik ziektekosten maak in Nederland

Het soort zorgpolis dat u heeft afgesloten, bepaalt hoe u de kosten moet declareren:

  • Heeft u een naturapolis? En kiest u voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft? Dan betaalt uw zorgverzekeraar de zorgkosten. Maakt u gebruik van een andere zorgaanbieder? Dan moet u de rekening eerst zelf betalen. En u krijgt geen volledige vergoeding.
  • Heeft u een restitutiepolis? U kiest zelf een zorgaanbieder. Mogelijk moet u de rekening eerst zelf voorschieten. Deze rekening kunt u daarna declareren bij uw zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder heeft, dan hoeft u de rekening niet voor te schieten.

De eerste € 385,00 die u in een jaar aan ziektekosten maakt, zijn altijd voor uw rekening (dit geldt niet voor bezoek aan de huisarts, verloskundige of kraamzorg). Uw zorgverzekeraar stuurt een factuur met het bedrag dat u moet betalen.